Lokalekonomidagarna 2020


Lokalekonomidagarna 2020 hölls den 14-15 oktober. Nedan hittar du information om konferensen, samt ett fullständigt program.

Vill du ta del av dokumentation av konferensen så kan du besöka Hela Sverige ska Levas youtubekanal, där hittar du inspelningar från alla föreläsningar, workshops och kulturinslag. Här hittar du materialet

För att få information om Lokalekonomidagarna i framtiden – anmäl er till vårt nyhetsbrev här

Sociala innovationer för klok omställning 

från kris till möjlighet

Lokalekonomidagarna 2020 blir ett kunskapande möte mellan forskare och praktiker om lokal ekonomi och sociala innovationer

Fokus ligger i år på sociala innovationer för att hitta nya vägar för att skapa värde, lösa problem och bygga mer hållbara lokalsamhällen. Mer än på länge pratas det om vikten av ett lokalt och helhetligt perspektiv.

Så hur kan då det lokala visa vägen? Hur kan kommuner och regioner stimulera och ta vara på lokala initiativ som visar vägen till en ökad hållbarhet på flera nivåer? Hur kan vi skapa lokala och regionala stödfunktioner och strukturer som uppmuntrar sociala innovationer som skapar värde och sänker kostnaderna för vår gemensamma välfärd?

På årets Lokalekonomidagar kommer du att träffa forskare, studenter och praktiker. Konferensen hålls på ett virtuellt Ultuna, där du landar i en lobby,  som fungerar som det rum som du återvänder till mellan passen. När du klickar dig in till föreläsningarna och  kulturinslagen, till de valbara passen eller till de tematiska fikarummen, kommer du att komma till olika Zoom-rum. I filmrummet lägger vi kontinuerligt ut utvalda delar av  programmet som redan hänt. På anslagstavlan kan du  under hela konferensen dela med dig av tips eller ställa  frågor till andra deltagare.

Varmt välkomna!

Program 2020

Lokalekonomidagarna_2020_program-1Ladda ner

Onsdagen den 14 Oktober
10.00 Registrering
10.20 Kulturinslag: Jacke Sjödin, kåssör
10.30 Välkomna
10.45 Föreläsning: Malin Lindberg om sociala innovationer
11.30 Diskussion i fikarum
12.30 Lunch och mingel på mässan
13.15 Kulturinslag: Lo Lindström, poesi
13.30 Valbara Pass 1
14.30 Kulturinslag: Benedict Esperi, dans
14.30 Fika och mingel på mässan
15.15 Valbara pass 2
16.15 Kulturinslag: Amanda Larssons trio, sång
16.30 Föreläsning: Erik Westholm om att tänka om framtiden
17.00 Uppsummering av dagen
17.20 Avslut

Torsdagen den 15e oktober
08.30 Återkoppling från gårdagen
08.45 Kulturinslag: AORA, sång
09.00 Föreläsning: Ylva Lundqvist Fridh om lokala ekonomier
09.40 Valbara pass 3
10.30 Fika och mingel på mässan
11.00 Kulturinslag: Högt i tak, folkmusik
11.15 Föreläsning: Tim Jackson om välstånd utan tillväxt
12.00 Upsummerande panel
12.30 Regionalt eftersnack

Forskarrådet 2020

Fjorton forskare från fem universitet i Sverige medverkar på årets konferens i form av ett forskarråd. Vid valbara passen sätter de alla spännande sociala innovationer i större sammanhang från sina respektive forskningsområde, ställer frågor och bjuder in till både bredare och djupare diskussioner. I slutet av konferensdagarna sätter panelen sig ner och delar med sig av sina intryck med publiken. Förutom våra keynotes Malin Lindberg (LTU) och Erik Westholm (SLU) har vi med oss:

Patrik CrasSLU
Johan GaddeforsSLU
Seema Arora JonssonSLU
Ester BarinagaLunds universitet
Susanne StenbackaUppsala universitet
Gunnar LindbergTillväxtverket
Svante KarlssonKarlstads universitet
Marie NordfeldtKarlstads universitet
Charlotta HedbergUmeå universitet
Mari NugaUmeå universitet
Marco EimermannUmeå universitet
Richard FergusonSLU

Huvudtalare på årets konferens:

Kulturinslag:

Valbara pass:

De valbara passen består av totalt 18 stycken workshops som du har möjlighet att välja mellan och delta i. Pass 1 (onsdag fm) fokuserar på den lokala nivån, pass 2 (onsdag em) fokuserar på den stödjande nivån och pass 3 (torsdag fm) kretsar kring strukturer.

I varje pass kommer du ha möjlighet att välja mellan 6 olika teman: sociala innovationer, mat, service, verktygslådan, smart och organisering. Passen arrangeras av en bred representation av aktörer från hela landet – mer information om varje workshop följer nedan:

.
.

Anmäl er till vårt nyhetsbrev här för att få kontinuerliga uppdateringar.